Lokalplanens baggrund
Lokalplanens formål er at muliggøre opførelsen af en boligbebyggelse med maks. 120 rækkehuse i ét eller halvanden plan. Lokalplanen sikrer, at bebyggelsen opdeles i to delområder/kvarterer, der får sin egen karakter og identitet. Herved brydes det store område ned i mindre områder, som i højere grad passer til Spangsbros skala. Lokalplanen udlægger et stort, grønt rekreativt delområde, som bl.a. indeholder et eksisterende regnvandsbassin, ejet af Kalundborg Forsyning. Lokalplanområdet bindes sammen af en gennemgående boligvej med tilslutning til en sidevej af Tømmerupvej. Der udlægges flere fortove/stiforbindelser gennem området, som kobler sig til naboomgivelserne og medvirker til, at området bindes sammen med den eksisterende by, og at byens borgere fortsat har mulighed for forskellige rundture i området, herunder langs en eksisterende trampesti på grænsen til det åbne land.
Lokalplanen erstatter Lokalplan nr. 5.1-3 for et boligområde ved Spangsbro, som er vedtaget i 2006, men som aldrig er blevet realiseret. Kalundborg kommune besluttede derfor i 2023 at udbyde grunden til salg med henblik på en ny planlægning. Grunden blev udbudt som 3 delområder, som interesserede kunne byde på samlet eller hver for sig. Der blev givet mulighed for at udvikle grunden enten til opførelse af parcelhuse eller til opførelse af tæt/lav bebyggelse i overensstemmelse med kommuneplanrammen. Denne lokalplan omfatter udbuddets delområde 1 og 2, som er markeret med orange på nedenstående kort, mens delområde 3, markeret med grå, er omfattet af Lokalplan nr. 595. For begge lokalplanområder har projektudviklerne haft ønske om at udbygge med rækkehuse, da der opleves størst efterspørgsel på denne type bolig.
Kort over området til boligudbygning og dets omgivelser.
Kort over området til boligudbygning og dets omgivelser.
Lokalplanområdet
Lokalplan nr. 594 for et boligområde ved Tømmerupvej, Spangsbro, omfatter et byudviklingsområde i den sydøstlige del af Spangsbro. Lokalplanområdet omfatter et areal på ca. 6,1 ha, som ligger i byzone. I områdets nordlige del ligger et rekreativt, grønt område omkring et regnvandsbassin, samt et grønt bælte langs Skolevænget. De grønne områder bliver fastholdt gennem lokalplanen ved at udlægge dem til sit eget delområde (delområde 3, jf. kortbilag 2). I området findes flere fine beplantninger og læbælter, som i deres helhed skal bevares. Inden for lokalplanområdet ses flere trampestier, herunder en sti langs det østlige skel på grænsen til det åbne land. Denne trampesti sikres gennem lokalplanen, mens de øvrige stier omlægges, således der fortsat er mulighed for rundture i området med gode forbindelser til resten af byen. Lokalplanområdet ligger hovedsageligt hen som et forholdsvist fladt landbrugsområde.
Lokalplanområdets delområde 1 set fra syd mod nord til bebyggelsen mod Skolevænget og et stort grønt område, som bl.a. indeholder regnvandsbassin (delområde 3). Det eksisterende grønne område samt grønne kile, som løber langs Skolevænget, bevares som grønt område.
Lokalplanområdets omgivelser
Det samlede område udlagt til ny bebyggelse afgrænses mod vest af eksisterende bebyggelse langs Tømmerupvej og af parcelhusområdet Skolevænget, og mod nord af eksisterende blandet boligområde, også ved Skolevænget.
Landskabet i området fremstår i dag som åbent land med parcelhuskvarterer vest og nord for lokalplansområdet. Mod øst er der udsigt over åbne marker, og mod syd vil man fra bebyggelsen kunne se overdrevsbakkerne Tømmerup Bankes karakteristiske højdedrag.
Lokalplanområdet og det tilstødende lokalplanområde vil blive anlagt som en naturlig udvidelse af Spangsbro. Set i lyset af den megen udvikling, der foregår inde i Kalundborg by, vil dette nye boligområde være et oplagt tilbud for en alternativ bosætning, hvor man er tættere på det lokale liv og de åbne vidder. Fra området er der gåafstand til skole og daginstitution, samt til diverse idrætsanlæg, sportshal m.v., og Spangsbro er kendt for sit mangfoldige forenings- og kulturliv. Der er desuden en lokal dagligvarebutik. Området ligger i cykelafstand fra de store virksomheder i Kalundborg og den nye station "Kalundborg Øst", og der er buslinjer ind til byens forretninger og uddannelsesinstitutioner.
Tømmeruphallen set fra lokalplanområdet fra en eksisterende sti mellem Tømmerupvej 31 og 33. Stien fastholdes i planlægningen, da det er en vigtig kobling mellem lokalplanområdet og den eksisterende by.